Afgelopen woensdag is op Paleis Het Loo de hoedenexpositie 'Chapeau! De hoeden van Koningin Beatrix' geopend. Maar liefst 111 verschillende hoeden van Beatrix kunnen we de komende tijd van dichtbij bewonderen, maar helaas komen de verhalen achter de hoeden slechts summier aan bod. Een goede reden om de hoofddeksels van onze vroegere koningin daarom eens in de spotlights te zetten. In deze log: de hoeden van Beatrix door de jaren heen. 

Er heersen veel misverstanden over de garderobe van prinses Beatrix. Het grootste misverstand is wellicht het verhaal dat Beatrix' stijl door de jaren heen stil is blijven staan. Niets minder is waar. In de afgelopen decennia hebben we heel wat verschillende stijlen gezien bij de prinses en dat heeft ook geresulteerd in een heel diverse collectie hoofddeksels. Ik heb er ruim een jaar over gedaan, maar het hoedenoverzicht van prinses Beatrix is bijna af. Vanwege fotorechten zal het overzicht helaas niet gepubliceerd worden, maar ik kan jullie wel vertellen dat de prinses ongeveer 1100 verschillende hoeden heeft gedragen. 

De eerste hoofddeksels komen al in beeld in de jaren veertig. Als klein meisje draagt de prinses bij haar reistenues een klein kapje. Ook de jaarlijkse Prinsjesdagen blijven mede dankzij de jonge prinses echte hoedjesdagen. Op achttienjarige leeftijd wordt de agenda van Beatrix steeds voller en daarmee groeit ook haar hoedenverzameling. In de jaren vijftig is jeugdmode nog een relatief onbekend begrip, en dat is op Paleis Soestdijk niet anders. Beatrix en haar zusjes dragen mantelpakjes à la Juliana met een kleine haardecoratie of een hoedje achter op het hoofd. Bescheidenheid past bij de naoorlogse tijd en de grote vliegende schotels van Dior worden door de Nederlandse prinsessen niet gedragen. 

In de jaren zestig zien we een heel andere Beatrix. De tuttige mantelpakjes met rokken tot over de knie maken plaats voor ensembles met een jongere uitstraling, een slankere pasvorm en een kortere rok. Beatrix valt bovendien heel wat kilo's af, laat zich een kapsel aanmeten door Alexandre de Paris en kiest voor Parijse kleding. De metamorfose heeft ook invloed op de hoedencollectie van de prinses. De pillbox is in de jaren zestig dankzij Jackie Kennedy niet meer weg te denken uit het modebeeld én de hoedenkamer op Kasteel Drakensteyn. Beatrix bestelt ze in alle kleuren en ook de omvang van de dopjes verschilt nogal. In de wintermaanden draagt de prinses bovendien volop bontmutsen. In Haagse kringen is bont een teken van welstand en een goede smaak, dus de keuze van Beatrix sluit helemaal aan bij de verwachtingen. 

In de jaren zeventig blijven de bontmutsen in trek, terwijl de pillbox naar de achtergrond verdwijnt. De baret wordt mede dankzij Bonnie & Clyde een trend en ook de flaphoed is dankzij de film The Great Gatsby een ware hit. In koninklijke kringen worden deze trends overgenomen, waardoor ook Beatrix rondloopt met baretten en breedgerande flaphoeden. In de jaren tachtig breekt er een nieuwe periode aan. Prinses Beatrix wordt Koningin der Nederlanden en begint met een schone lei en een “lege” hoedenplank aan haar nieuwe taak. De modieuze hoeden van de jaren zeventig maken in de jaren tachtig plaats voor kleine hoedjes met voile en bloemgarnering. Het blijkt het begin te zijn van een 'hoedenperiode' die steeds meer los komt te staan van de trends. Niet zo gek, want hoeden verdwijnen steeds meer uit het modebeeld. De hoed van Beatrix groeit zo uit tot een kroon van stro of vilt. Kort na haar inhuldiging breekt voor Beatrix een drukke tijd aan. Een toer door Nederland, een voorstelrondje langs de Europese collega's en diverse buitenlandse reizen zorgen ervoor dat de nieuwe koningin in een paar jaar tijd ruim honderd hoeden bestelt, die soms maar moeilijk uit elkaar te houden zijn. Hoedenmaker Harry Scheltens maakt heel wat overuren voor de nieuwe vorstin, die in datzelfde decennium ook powerdressing omarmt. 

In de jaren negentig worden de kleine hoedjes langzaamaan steeds groter. Ronde en grote bollen worden omlijst door bijzondere randen in alle soorten en maten. Rond de eeuwwisseling zien we de koningin steeds vaker kiezen voor een toque. Het randloze model laat haar gezicht vrij en kan bovendien op heel diverse manieren versierd worden. Zo heeft de prinses tqoues die helemaal zijn bezet met veertjes, maar ook toques met een open bovenzijde of een pyramidevormige basis komen voorbij. In de afgelopen jaren is Beatrix deze hoeden blijven omarmen. De zogeheten cakehats zijn de spreekwoordelijke kers op de taart. Of de kroon op haar outfits, zo u wenscht ;) 

Op de foto:

Beatrix' hoeden door de jaren heen. Jaren 40: kleine kapjes. Jaren 50: kleine hoedjes en haardecoraties, vaak voorzien van voile en (bloem)garnering. Jaren 60: de pillbox à la Jackie. Jaren 70: de baret en flaphoed, met dank aan de filmindustrie. Jaren 80: kleine hoedjes met voile en veren. Jaren 90: Hoeden met een volumineuze bol en opvallende randen. Jaren '00: Toques en hoeden met een voluminueze bol en een opvallende rand. Jaren '10: toques, toques en nog eens toques. Vaak voorzien van garnering. 

Foto's met dank aan: Nationaal Archief/Eric Koch/Hans Peters/Hendrik Jan van Beek 

 

 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

Reacties


afbeelding van Joanna.Gram

Joanna.Gram

zaterdag 25 mrt 2017 - 20:01

Geweldig zeg! En wat een werk, bijna een jaar lang, en dan niet mogen publiceren! Dat is jammer zeg, van deze paar foto's wordt je hebberig om méér te zien.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

zaterdag 25 mrt 2017 - 20:07

Ik heb zoveel dat ik zó graag zou willen publiceren. Helaas niet mogelijk. Wie weet in de toekomst.

afbeelding van Carolina

Carolina

zaterdag 25 mrt 2017 - 20:11

Wat ontzettend leuk zeg. Heel jammer dat je niet alles mag publiceren, maar inderdaad, wie weet in de toekomst. Ik kan niet wachten in ieder geval ;-)

afbeelding van karpathos

karpathos

zaterdag 25 mrt 2017 - 23:06

Zou ze al die 1100 hoeden bewaard hebben? Geweldig Josine dat je aandacht besteedt aan de hoedencollectie van Beatrix.

afbeelding van Eftichia

Eftichia

zondag 26 mrt 2017 - 14:27

Fantastische blog weer, Josine en ik kijk uit naar meer foto's van Beatrix' hoeden, als je in de toekomst meer mag publiceren, dit is zo genieten,wat een heerlijk enthousiasme heb je, dank je wel!

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

zondag 26 mrt 2017 - 17:41

Wateren werk Josine. Super leuk om te doen, maar 1100 hoeden vraagt wel veel zoeken. De geode uit de jaren '70 en '80 kan ik niet echt waarderen. Met de hoeden die ze in de jaren daarna droeg heeft ze echt een statement gemaakt. Maar de hoeden uit de jaren '50 en '60 vind ik het mooist. Hoop zo dat iemand die nog eens gaat herdragen...

afbeelding van Sarah Kay

Sarah Kay

dinsdag 25 apr 2017 - 21:16

Vandaag de hoeden in Het Loo gezien!
Het viel me tegen dat ik minder exemplaren herkende dan ik had verwacht.
Vooral de hoeden met veren waren prachtig om in het echt te zien!

© 2018 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?