Vandaag is het eindelijk zover: Koningsdag 2018! Een mooi moment om alvast terug te blikken op Máxima's kleding van de afgelopen jaren. 

Voor haar eerste Koningsdag, die werd gevierd in De Rijp en Amstelveen, ging Máxima langs bij modehuis Natan. Samen met ontwerper Edouard Vermeulen koos de koningin voor een aansluitende japon met geplooide mouwtjes en een intrigerende stof. Een bestudering van een close-up maakt duidelijk dat het gaat om zijde met een zilveren glans, dat is versierd met kleine pailetten en kraaltjes in art-decomotief. 

Close-up van de stof:

Na afloop van Koningsdag 2014 heeft Máxima de jurk nog twee keer gedragen. Zoals op de foto's is te zien, hebben we de jurk nu met drie verschillende hoeden gezien. Eenmaal met een turban (Koningsdag 2014), eenmaal met een relevé van parabuntal (Viering 200 jaar Koninkrijk) en eenmaal met een relevé van parasisal (staatsbezoek Australië, rechts). 

Voor Koningsdag 2015 koos Máxima voor een roze jurk van Natan en een wollen cape van de Zara. Haar bordeauxrode relevé is een ontwerp van Fabienne Delvigne. 

Een close-up van de stof maakt duidelijk dat de jurk is gemaakt van dupion zijde: een stof gemaakt van de onregelmatige draden van rupsen, die met zijn tweeën zijn ingesponnen. Hierdoor ontstaan een onregelmatige structuur met zogeheten slubs (verdikkingen). Bij de taille heeft de ontwerper ook nog kraaltjes in de kleur van de stof laten aanbrengen. Mooi detail: deze kraaltjes zien we ook weer terug bij de oorstekers. 

Na Koningsdag heeft Máxima de jurk nogmaals gedragen tijdens een bezoek aan Duitsland. Het zou mij niet verbazen als de creatie de komende weken nog een keer opduikt, bijvoorbeeld tijdens een staatsbezoek. 

De wollen cape van de Zara had Máxima al jaren in de kast hangen voor ze hem droeg tijdens Koningsdag. Zo zagen we hem in 2011 al tijdens de Week van het Geld. 

Op Koningsdag 2016 droeg Máxima voor het derde jaar op rij een creatie van Natan. Ditmaal een satijnen rok met bloemenprint, een zijden top met V-uitsnijding aan de achterzijde en een matchend vestje vanwege de kou. Passend bij de Dior-look uit de jaren vijftig combineerde Máxima haar kleding met een hoed met een brede, neerwaartse rand. Tot ergenis van de fotografen.

Wellicht heeft Máxima de kritische geluiden ook opgepikt, want tijdens een streekbezoek in 2017 droeg ze bij de outfit van Natan een praktische pillbox. Probleem opgelost. 

Doordat de temperaturen tijdens het streekbezoek heel wat aangenamer waren, kregen we eindelijk het rugdecolleté te zien. Op de foto zie je Máxima praten met mijn dochtertje Lieke, die niet begreep waarom Máxima aan haar hoed zat. "Ze heeft toch zelf een hoed?"

Op 27 april 2017  viert koning Willem-Alexander zijn verjaardag in Tilburg. Voor de gelegenheid laat Máxima een ensemble maken bij Jan Taminiau, die onder de rook van deze stad is opgegroeid. Samen met het Textiellab, dat gevestigd zit in het Tilburgse TextielMuseum, ontwikkelt de ontwerper voor de koningin donkerblauwe chenille (een matte, rauwe stof) en okerkleurige glanskatoen. Door de contrasterende stoffen te verwerken tot één mantel, ontstaat er een kledingstuk met een intrigerend kleur- en structuurverloop. Intrigerend is ook de japon die Máxima onder de mantel draagt. Tegen Omroep Brabant vertelt Taminiau meer over zijn ontwerp: “De basis is blauw, waarop we metalen kettinkjes hebben geborduurd om het gewicht van de rok zo te laten zijn, dat hij altijd mooi blijft hangen. Op de stof hebben we ook ribbandjes gesmockt, en die weer in een degradé aangebracht naar de taille en dan weer omhoog naar de schouder, zodat het hoofd uiteindelijk altijd mooi uit blijft komen. (…) De creatie voor Máxima was zo speciaal omdat het decor voor mij zo vertrouwd was. In Tilburg had ik mijn eerste atelier en nu mocht ik voor dit ensemble van mantel en japon opnieuw samenwerken met het TextielMuseum. Dat maakte het full circle voor mij. Extra trots ben ik dan ook. Op Máxima en op Tilburg."

Close-up van de stof:

Na Koningsdag heeft Máxima het ensemble nog eenmaal gedragen in China (rechts). 

Foto's met dank aan PPE.

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van xlong

xlong

donderdag 03 mei 2018 - 22:22

De wijde bloemenrok met roze twin-set vind ik zo geweldig. Steps had een rok die er wel wat weg van had, wijde rok, witte ondergrond en grote blauwe bloemen. Een dergelijk model staat me helaas niet, anders had ik het wel geweten.
Ik hou van die 50 jaren look.

afbeelding van jeanine68

jeanine68

maandag 30 apr 2018 - 06:40

Koningsdag 2014,2015 en 2016 vond ik geweldig. 2017 ook mooi, maar iets minder. Fellere kleuren staan Maxima wat beter. Ach, die Lieke, prachtige foto, Josine! Jij zelf kleurde perfect bij Maxima. Hadden jullie dat afgesproken samen? Haha...

afbeelding van Stijl

Stijl

zondag 29 apr 2018 - 23:38

Het blauwe jurkje en de zijden roze jurk strijden bij mij om de eer: vind ze beide erg mooi. De roze wat “ mevrouweriger”, maar dat kan geen kwaad.
Jan T. is meer een ontwerper van bijzondere stoffen voor mij, eerder dan een couturier.

( Het vestje van Lieke komt me ook bekend voor; geleend van de majesteit?!)

afbeelding van Merel

Merel

zondag 29 apr 2018 - 17:15

Absoluut de JT outfit. Want fantastisch (camel-navy, degrade en geborduurde kettinkjes, ik bedoel, doe dat maar eens beter). De andere outfits zijn nogal ‘moeder van de bruid’, al vind ik de stof van jaar 1 en de kleur van jaar 2 en de hoed van jaar 3 heel mooi. Oorbellen van de kraaltjes op je jurk laten maken is echt helemaal nooit een goed idee, en als je een juwelenkluis ter grootte van een wijnkelder hebt (en een wijnkelder ter grootte van een olympisch zwembad, maar dat terzijde) onbegrijpelijk.

afbeelding van Mary

Mary

zondag 29 apr 2018 - 11:30

Koningsdag 2014... wat mij betreft de mooiste van de 1e 4!

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zaterdag 28 apr 2018 - 22:27

De jaren overzien, inclusief 2018, vind ik de knalroze jurk het allermooist! En als 2e dat zeeblauwe jurkje.
De andere outfits zijn zeker ook goed, maar deze springen er uit.
Er mag ook wel een keer iets groens, of oranje?

En ik hoop volgend jaar dat de prinsesjes lekker nieuwe outfits aanschaffen, geen hergebruik van hun moeder en ook niet van hun oudere zussen. Het experiment van gisteren was geinig, maar één keer is mooi genoeg.

afbeelding van gambetta

gambetta

zondag 29 apr 2018 - 12:15

Helemaal mee eens wat betreft je opmerking over de kleding voor de prinsesjes.
De eerste Koningsdag japon van Máxima is voor mij het mooist; ik vind het zelf één van de mooiste outfits die ze heeft, waarbij alles klopt en het staat haar gewoon heel mooi.

afbeelding van The World of Royals

The World of Royals

zaterdag 28 apr 2018 - 19:11

Haha, die Lieke! Geweldig!

Ik vind toch alle Koningsdag outfits van Natan geweldig mooi! Hier is echt werk aan besteed. En ze zijn fleuriger en vrolijker dat de Jan Taminiau outfit van vorig jaar. Al ben ik normaal gesproken meer fan van Taminiau dan van Natan. Maar het kan natuurlijk zijn dat er toen bewust voor wat soberder kleding gekozen is, omdat Maxima alle aandacht naar hem wilde laten uitgaan ivm zijn 50e verjaardag.

afbeelding van Margriet76

Margriet76

zaterdag 28 apr 2018 - 15:54

De jurk in Amstelveen. Die blijft het mooiste. Prachtige kleur voor haar en wat een goed zittend jurkje. Chapeau Máxima!!!

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

vrijdag 27 apr 2018 - 16:32

Voor mijn blijft het zeeblauwe jurkje dat ze in Amstelveen droeg het mooiste. Mooie kleur en prachtig paillettenwerk.
De Taminiau outfit is ook geweldig, maar doel het donkerblauw wat zwaar. Ook de roze Natan outfit van 2015 is erg mooi.

afbeelding van Misselise

Misselise

vrijdag 27 apr 2018 - 14:43

Kleine correctie in je bericht: het is dupion zijde en niet dupio :)

afbeelding van jeannine

jeannine

vrijdag 27 apr 2018 - 12:39

2016 het twinset vind ik het mooist , 2014 komt op de tweede plaats

afbeelding van Helena

Helena

vrijdag 27 apr 2018 - 10:39

Ik bedoel, twinset.

afbeelding van Helena

Helena

vrijdag 27 apr 2018 - 10:30

Ik vind de gebloemde hoed met top en hoed de mooiste out fit. Dit droeg je inderdaad in die periode, wijde rok en shirt. En de hoed van je dochter, Josine.

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

zaterdag 28 apr 2018 - 16:41

Hahaha, 2 euro bij de Ikea ;)

afbeelding van Royal Ellen

Royal Ellen

vrijdag 27 apr 2018 - 07:29

Voor mij blijft de eerste de allerbeste. Ook al hou ik op zich helemaal niet van die "donut"! Een prachtig, feestelijk, bijzonder, goed passend jurkje. Van de andere verschijningen vind ik de hoed van Australië het mooiste, maar daar vind ik het gouden dunne riempje en de gouden schoenen weer iets minder.

Het felroze jurkje van 2015 is ook erg feestelijk. Misschien iets te in het oog springend. Wel fantastisch gecombineerd met de bordeau-rode cape. Zonder cape misschien iets te glimmend, strak, kort, gekreukt, opvallend? Alles bij elkaar is het echt wel een mooie look, maar toch is er iets "off". Zelfs de lippenstift komt soms een beetje clownesk over.

De vintage-look van 2016 lijkt me in ieder geval heel wat comfortabeler zitten! Prima geheel. Ik hou alleen niet van een uitgesneden rug voor een dag-outfit, en ik ben het helemaal met de fotografen eens wat betreft haar hoed!

Jan Taminiau staat uiteraard garant voor bijzondere kleding, maar ik vind het een erg winterse look. Ben nooit echt overtuigd geweest van de jas. Zo lang, zo wijd. Het lijkt mij ook alsof je onder zo'n "cape" beter niet van die lange, wijde mouwen kunt dragen. Beter wat nauw-gesloten mouwen? Ik zou graag eens een goede foto willen zien va het jurkje alleen, want ik denk dat ik dat wel mooi zou vinden. Ik hou ook niet van het haarstukje...

© 2020 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?