Met Pasen herdenken christenen wereldwijd de kruisiging en opstanding van Jezus, maar ook de paaseieren, paashazen en paasmaaltijden spelen (tegenwoordig) een prominente rol. Ook aan het hof. 

Heel wat royalty-fotografen reizen jaarlijks met Pasen af naar Spanje. Op Mallorca woont de Spaanse koninklijke familie namelijk onder grote belangstelling een paasmis bij en dat moet natuurlijk op de gevoelige plaat worden vastgelegd.
In Nederland gaat het er heel anders aan toe. Pasen wordt gezien als een vrij weekend zonder media-aandacht. Toch lekten dit jaar enkele foto's uit van het koninklijke gezin in Griekenland. De beelden zijn te zien in de Privé, maar vanwege copyright (en de mediacode?) kan en wil ik ze hier niet publiceren. Je zult je misschien afvragen waarom ik toch verwijs naar de foto’s, maar dat heeft alles te maken met het juweel dat Máxima op de foto’s draagt. Om de hals van de koningin pronkt namelijk een wel heel bijzonder collier met eieren van diamant, goud en gekleurde edelsteen. Een bewuste keuze, want aan het hof dragen koninginnen en prinsessen met Pasen vaak juwelen met bedeltjes in de vorm van een ei. 

De geschiedenis van het collier brengt ons terug naar het einde van de negentiende eeuw. Vanaf 1885 bestelde de Russische tsaar Alexander lll bij juwelier Fabergé jaarlijks een gedecoreerd ei voor zijn vrouw Dagmar. Eieren zijn al eeuwenlang het symbool voor hoop, nieuw leven en de lente, en een gedecoreerd ei van juwelier Fabergé werd aan het einde van de negentiende eeuw dan ook gezien als het perfecte paasgeschenk. Vaak waren ze zo'n 3 tot 12 centimeter groot en in het ei zat dan een kostbare surprise. Na de dood van Alexander heeft zijn zoon de traditie voortgezet, maar hij gaf zowel zijn moeder als zijn vrouw een Fabergé-ei. In het totaal zijn er tot de ballingschap van de familie 54 eieren gemaakt voor de tsarenfamilie. Tegenwoordig lopen de prijzen van deze echte eieren op tot boven de 12 miljoen euro.

 Maar het succesverhaal eindigt niet bij de ballingschap en dood van de tsarenfamilie. Aan het einde van de negentiende eeuw ontstond er namelijk een grote vraag naar de eieren van diamant, emaille, edelsteen en goud. Ook juwelen met bedeltjes in de vorm van een ei werden een regelrechte trend bij de gegoede klasse. Nog steeds zijn ze te koop bij Fabergé, maar goedkopere replica's lijken de markt te domineren. 

Naar verluidt had ook koningin Wilhelmina enkele juweleneieren in haar bezit. Of dit een baardverhaal is weet ik niet, want beelden van Wilhelmina met dergelijke juwelen heb ik tot op de dag van vandaag niet kunnen vinden. In ieder geval heeft koningin Juliana in haar leven wel met regelmaat twee armbanden gedragen met juweleneitjes. Na het overlijden van koningin Juliana werd haar kleindochter Juliana Guillermo gesignaleerd met één van deze armbanden tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Máxima's collier is in ieder geval anders en naar alle waarschijnlijkheid geen erfstuk. Of het een echte Fabergé betreft durf ik ook niet te zeggen, maar als het wel zo is draagt ze in ieder geval een Kapitaal met hoofdletters om haar hals. (En voor de modeliefhebbers onder ons: haar groene broek komt van Missoni en haar top van Protagonist.)

Juliana met de armband van haar oma. 

De tweede armband met juweleneitjes is vermoedelijk gemaakt van jade: 

Koningin Sofia tijdens de paasdienst met een collier met juweleneitjes: 

Foto's: Casa Real 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

Reacties


afbeelding van Trixedo

Trixedo

woensdag 26 apr 2017 - 11:34

Heel interessante toelichting - dankjewel, Josine !

afbeelding van Carolina

Carolina

woensdag 26 apr 2017 - 12:16

Zeker een leuke toelichting! Een vakantie-outfitje voor bijna 1.400€...dat vind ik nogal wat als ik zo vrij mag zijn.

afbeelding van Merel

Merel

woensdag 26 apr 2017 - 19:03

Ze heeft het geld ervoor, dus lekker laten rollen. Maar ik voel me wel een beetje in het ootje genomen als ze bij Koningsdag een cape van Zara draagt. Come on...

afbeelding van orchidee

orchidee

woensdag 26 apr 2017 - 13:28

Ben ik erg lastig wanneer ik vraag om een foto van het collier van Maxima?

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

woensdag 26 apr 2017 - 13:39

Die mag ik helaas niet plaatsen of linken.

afbeelding van orchidee

orchidee

woensdag 26 apr 2017 - 15:09

Wat jammer, ook niet via een pm?

afbeelding van Eftichia

Eftichia

woensdag 26 apr 2017 - 15:19

[email protected] En als je de link naar mij toestuurt, dan kan ik hem toch plaatsen?

afbeelding van orchidee

orchidee

woensdag 26 apr 2017 - 17:26

Inmiddels zag ik een link geplaatst door Royal Ellen bij het jaaroverzicht.
Daar kun je een glimp opvangen van de ketting.

afbeelding van Carolina

Carolina

woensdag 26 apr 2017 - 18:23

Ik zie helemaal rien van de ketting...

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

woensdag 26 apr 2017 - 18:29

Jullie kunnen wel gewoon Privé bekijken via Blendle

afbeelding van Carolina

Carolina

woensdag 26 apr 2017 - 19:50

Voor 1.99 en je ziet nauwelijks iets...

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

woensdag 26 apr 2017 - 22:03

Gratis als je gewoon bladert :)

afbeelding van Alida

Alida

woensdag 26 apr 2017 - 18:56

Zelf lees ik de Privé alleen bij de kapper:) dus heb de foto's niet gezien. Maar nu er toch foto 's naar buiten zijn gekomen wil ik jullie hetvolgende niet onthouden. Ik moet zeggen dat ik erg verbaasd was foto's van de prinsesjes te zien op de Facebookpagina van restaurant Orloff op Spetses. De trotse eigenaar? poseert op 19 april met Amalia, Alexia en Ariane. Nog verder terug in de tijd 30 juli 2015 heeft datzelfde restaurant een bericht met foto geplaatst van koningin Maxima met links van haar Janneke Dreesmann ( haar buurvrouw in Griekenland) en Mariska Dietz. Gezellig om je vakantie met vrienden te kunnen doorbrengen. Toch maar eens daar een hapje eten, het ziet er schitterend uit.

afbeelding van Merel

Merel

woensdag 26 apr 2017 - 19:04

Wat een super mooie bedels. Hier wordt ik heel hebberig van. En ik was al dol op paaseitjes :)

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

woensdag 26 apr 2017 - 19:39

Wat een leuk verhaal. Klinkt als een bijzonder collier en een leuke zomerse outfit. Ben heel benieuwd naar de foto's maar terecht dat je ze niet plaatst.

© 2017 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?