In de kluis van de koninklijke familie bevindt zich een grote collectie juwelen met saffieren. Het meest bekend is toch wel het indrukwekkende diadeem dat koningin Máxima droeg tijdens de inhuldiging, maar ook de minder bekende sieraden zijn prachtig en de aandacht zeker meer dan waard! 

Om te beginnen eerst aandacht voor het prachtige inhuldigingsdiadeem dat koningin Máxima droeg op 30 april.  Speciaal voor Máxima werd een nieuwe versie van het eeuwenoude diadeem gemonteerd, dat saffieren bevat uit de juwelencollectie van koningin Anna Paulowna (1795-1865). 

De vervaardiger van het diadeem is het Amsterdamse Maison van der Stigchel, dat helaas niet meer bestaat. 

Zoals op bovenstaande tekeningen wel blijkt, werd het diadeem met saffieren oorspronkelijk afgeleverd in een andere versie dan we op 30 april zagen. Speciaal voor koningin Máxima werd de topper van het diadeem verwijderd en op een hoger frame geplaatst, waardoor het sieraad nog imposanter leek te zijn. 

 

Hoewel Mellerio niet de leverancier is van het prachtige diadeem, leverde het juwelenhuis wel een diadeem met witte en bruine diamanten, die gedragen werd door prinses Mabel op haar huwelijk. De bruine diamanten worden tegenwoordig vaak vervangen door de diamanten uit het diadeem met saffieren, wat zorgde voor een eigentijds plaatje.

Máxima met de bruidstiara van prinses Mabel:

Naast het bijzondere saffieren diadeem werd er in 1881 ook een bijpassend collier afgeleverd, dat veel gedragen werd door koningin Emma en koningin Juliana. Nadat het collier de afgelopen jaren een beetje uit beeld verdween, bleek in 2009 dat het sieraad was omgebouwd tot een prachtige tiara. Op de tiara zijn 5 saffieren toegevoegd, die ervoor zorgen dat het diadeem een nog koninklijkere uitstraling krijgt. 

Naast het schitterende diadeem en het collier bevat de parure ook twee brede diamanten armbanden met -uiteraard- saffieren. Nadat de armbanden nog gedragen werden door prinses Irene in de jaren 60/70 zijn de sieraden helaas uit beeld verdwenen. Onlangs werd Máxima echter gesignaleerd met een saffieren broche, die volgens de website DutchRoyalJewels de kern is van een van de armbanden. 

Máxima met de broche:

Bovenstaande sieraden worden vaak gecombineerd met de saffieren strikbroche, die koningin Emma later toevoegde aan de parure. Koningin Beatrix droeg de broche enkele malen tijdens haar regeerperiode, maar koningin Máxima is er tot nu toe nog niet mee gezien. De verhalen over de grote saffier in de kern van de broche verschillen van elkaar. Volgens de ene bron is de saffier dezelfde saffier als die Máxima droeg op 30 april aan een kleinere strikbroche. Andere bronenn beweren echter dat het een andere saffier  is. Dat zou betekenen dat de collectie van de Oranjes 2 imposante saffieren bevat. Graag zou ik de oplossing van dit raadsel willen weten. Dat zou bijvoorbeeld kunnen wanneer beide broches tegelijkertijd worden gedragen of wanneer Máxima verschijnt met de strikbroche, zodat er eindelijk kwalitatief goed beeld is van het prachtige juweel. 

Máxima met de (andere?) saffier aan een diamanten strikbroche:

Naast bovenstaande parure heeft de koninklijke familie nog een andere parure met saffieren in bezit gehad. Wilhelmina kreeg deze set voor haar huwelijk in 1901 van de Nederlandse bevolking en bevatte naast een indrukwekkend diadeem ook nog een collier en twee schitterende armbanden met saffier. Koningin Wilhelmina poseerde enkele malen met de parure, maar tijdens galadiners en staatsbezoeken werd ze er slechts zelden of niet mee gezien. Wat de reden hierachter is weten we helaas niet zeker, maar het vermoeden is dat de tiara en het collier te zwaar en onpraktisch waren. In 1962, het jaar dat koningin Wilhelmina overleed, besloot koningin Juliana de parure te laten opbreken en te verdelen onder haar vier dochters, die zo een mooie herinnering kregen aan hun oma Wilhelmina. 

Alle vier de prinsessen (Beatrix, Irene, Margriet en Christina) kregen sowieso oorbellen cadeau, maar vanwege het feit dat er nooit officiele informatie over naar buiten is gekomen, is onbekend wat precies afkomstig is van de set en wat niet. Toch heeft de website DutchRoyalJewels aan de hand van behoorlijk wat speurwerk kunnen achterhalen welke sieraden in ieder geval gemaakt zijn van het imposante diadeem. 

Het paar oorbellen dat Beatrix kreeg en ook veelvuldig mee wordt gezien is een ontwerp van juwelier Bode en Bodes, dat een paar oorbellen afleverde dat op veel verschillende manieren is te dragen. Links zie je de meest uitgebreide versie van de oorbellen. De oorbellen ernaast zijn identiek, maar de saffieren zijn vervangen door diamanten. Nummer 3 heeft dezelfde oorsteker, maar in plaats van de lange diamanten hanger met saffier is hier gekozen voor een verenvoudigde versie met enkel de saffier. Nummer 4 is een ronde diamant, vermoedelijk ook afkomstig van de saffieren parure, met daaraan bevestigd dezelfde saffier als te zien is bij nummer 1 t/m3. Het rechtse paar oorbellen is een combinatie van de nummers 3 en 4 en werd door Beatrix gedragen tijdens het staatsbezoek aan India in 2007. 

Prinses Irene kreeg een paar oorbellen dat sterk lijkt op de oorbellen van Beatrix. We zagen ze onder andere tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander. 

Ook prinses Margriet kreeg een paar soortgelijke oorbellen. Het verschil met de oorbellen van Beatrix zit hem vooral in de onderkant van de oorhanger, die bij prinses Margriet rond zijn en bij Beatrix uitlopen in een punt. 

Naast bovenstaand paar kreeg de prinses ook nog een versie met saffieren, die ze voor 30 april uitleende aan koningin Máxima. 

Daarnaast wordt de prinses regelmatig gezien met twee kleine diamanten broche met een saffier. Officieel is nooit bevestigd dat deze juwelen gemaakt zijn van de saffieren parure, maar gezien het ontwerp en de vorm van de stenen is de kans wel aanwezig. 

Wie kijkt naar bovenstaande juwelen zal al snel concluderen dat nooit alle stenen van het diadeem en collier gebruikt kunnen zijn. De kans is groot dat we de komende jaren bijvoorbeeld nog nieuwe juwelen gaan zien met saffieren of dat blijkt dat het imposante collier bijvoorbeeld nog is gespaard bij de demontage. Het enige herkenbare uit het collier wat we tot nu toe hebben gezien zijn de 5 saffieren die Máxima en Margriet lieten bevestigen op het kleine saffieren diadeem.

 

Wat in ieder geval wel zeker is, is de bestemming van de bijzondere armbanden van de parure. Die bleven namelijk intact en worden nog veelvuldig gedragen door de koninklijke familie. Zo zagen we Beatrix met de armbanden in licht aangepaste versie tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander en ook Máxima droeg een van de armbanden tijdens het bedankfeest voor prinses Beatrix. 

Naast de twee bovenstaande parures heeft de koninklijke familie ook nog veel andere juwelen met saffieren. Zo is er in de kluis ook nog een andere strikbroche met een rechthoekige saffier en een saffieren pendant, die via prinses Amalia (vrouw van prins Hendrik) in het bezit van de Oranjes kwam.  Koningin Beatrix heeft de broche eenmaal gedragen in 1981 en ook koningin Máxima haalden hem in 2014 opnieuw uit de kluis. 

Een van de mooiste broche uit de collectie vind ik de broche die koningin Emma kreeg van haar verloofde Willem lll. De ovale broche heeft namelijk een prachtig bloemmotief in de kern. Ik hoop dat we het juweel nog eens terug zien bij Máxima, die dol is op saffieren.

Emma met het sieraad als pendant aan haar collier:

Aan een diamanten strikbroche bij koningin Beatrix:

Een broche die er wel wat op lijkt is de ronde broche (1) die prinses Beatrix droeg tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander. De broche werd voor het eerst gezien bij Wilhelmina in 1930 en sindsdien hebben we het in veel verschillende verschijningsvormen terug gezien. Bijvoorbeeld als de kern van een diamanten broche, die oorspronkelijk onderdeel was van de smaragden collectie. Op foto 2 is de broche nog te zien met een smaragd en een parel. 

Terug naar de saffieren broche, die ook bevestigt kan worden aan de saffieren vleugelbroche (3), of bevestigt aan de kleine diamanten strikbroche (4). Nummer 5 is dezelfde broche als nummer 1, maar ditmaal met een extra saffieren pendant. 

Prinses Annemarie met de broche tijdens het huwelijk in Luxemburg, oktober 2012. 

De herkomst van broche nummer 3 is helaas niet bekend, maar wel is bekend dat de broche op veel verschillende manieren te dragen is. Zo droeg koningin Beatrix tijdens de verjaardagsviering van Máxima de broche met de saffieren pendant die te zien is bij nummer 5 op bovenstaande foto. 

Een heel andere broche is de bloembroche met saffieren kern die veelvuldig gezien wordt bij prinses Beatrix. Niet verwonderlijk, ze kreeg het cadeau op haar 21ste verjaardag. Ook prinses Laurentien zagen we er eenmaal mee tijdens Prinsjesdag 2009:

Ook het collier met bijpassende oorbellen dat Beatrix de afgelopen jaren regelmatig droeg is persoonlijk bezit. Tot nu toe is het alleen gezien bij de prinses, maar ik weet zeker dat het ook bij Máxima geweldig zal staan!

Het collier wordt veel samen gedragen met een grote broche met 14 saffieren. Ook prinses Máxima droeg de broche in 2007 tijdens het staatsbezoek van Nederland aan Turkije. 

De laatste aanschaf of het laatste cadeau op het gebied van saffieren zagen we tijdens de inhuldiging, waar prinses Beatrix opvallende saffieren oorstekers droeg met een paarse gloed. De oorstekers met bijpassende pendant en ring zijn sinds kort in bezit van Beatrix, die ze al vaak heeft gedragen. 

Foto's met dank aan: 

DPP 
PPE 
RVD 
Picturepress.nl 
 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

Reacties


afbeelding van Maartje

Maartje

maandag 09 sep 2013 - 14:13

Oh, hier maak je me blij mee! Eindelijk de saffieren. Wat een prachtige saffieren collectie hebben de Oranjes. De nieuw vrijgegeven foto van het inhuldigingsdiadeem is prachtig. Deze versie stond Maxima geweldig.

afbeelding van Maartje

Maartje

maandag 09 sep 2013 - 14:27

Overigens, de ronde broche van Beatrix (van tijdens de inhuldiging van WA) is toch niet dezelfde als op de foto's 3 en 4? Die broche heeft een grotere saffier, lijkt wel.

En de armbanden uit de tweede parure zijn bewaard gebleven, met een kleine aanpassing: de 'uitstekende' stenen (goed te zien op de ontwerptekening) zijn verwijderd.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 09 sep 2013 - 14:48

Dank voor de leuke vragen!

De inhuldigingsbroche van Beatrix is wel hetzelfde als foto 3 en 4, alleen zijn de diamanten ringen gedemonteerd. (En bij die vleugelbroche is het uiteraard de bovenste saffier, maar dat had je vast wel begrepen.)

De armbanden uit de tweede parure zijn inderdaad bewaard gebleven, zie de foto en tekst in het artikel :)

afbeelding van Maartje

Maartje

dinsdag 10 sep 2013 - 11:14

Ik wist niet dat de diamanten ringen konden worden gedemonteerd, wat veelzijdig zijn de juwelen van de Oranjes toch. Er zijn maar weinig vorstenhuizen met zo'n grote en veelzijdige collectie als de Oranjes. Wat jammer dat het laatste boek over de juwelen uit de jaren '90 dateert. Zo'n boek als 'The queens diamonds' verdient 'onze' collectie ook.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

dinsdag 10 sep 2013 - 11:24

Helemaal mee eens! Zou zo graag eens willen snuffelen in de kluis van de Oranjes.

afbeelding van Eleonore

Eleonore

maandag 09 sep 2013 - 14:51

Om te smullen, Josine! Geef mij maar die mooie oorbellen van prinses Irene. It doesn't get much better than that xx

afbeelding van Marianne Rietjens

Marianne Rietjens

maandag 09 sep 2013 - 15:12

Schitterend, letterlijk en figuurlijk....

afbeelding van Krissi

Krissi

maandag 09 sep 2013 - 15:44

Prachtig Josine, wat heb je er weer werk van gemaakt, een vraagje als je zegt die kunnen anders gedragen worden, wil dat dan zeggen dat die naar juwelier moeten of past dat allemaal ineen met haakjes en ogen???
Wat heb ik weer genoten, zou eens graag die kluis willen zien!!!!

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 09 sep 2013 - 16:20

De meeste handelingen worden verricht door hofdames, die hiervoor zijn opgeleid :)

afbeelding van Krissi

Krissi

maandag 09 sep 2013 - 16:46

Dat weet ik dan weeral,bedankt

afbeelding van Krissi

Krissi

maandag 09 sep 2013 - 15:54

Wat was prinses Irene ook klassevol bij de inhuldiging

afbeelding van MeRoyalty

MeRoyalty

maandag 09 sep 2013 - 16:24

Josine bedankt voor deze prachtige log!
Wat een collectie hebben ze zeg!
Volgens mij is de broche die Maxima op Curacao droeg het middenstuk van de inhuldigingstiara en niet een deel van een armband...

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 09 sep 2013 - 16:27

En waarom denk je dat?

afbeelding van MeRoyalty

MeRoyalty

maandag 09 sep 2013 - 17:35

Ik heb de zwartwit foto's nog eens bekeken. Moeilijk te zeggen of de broche nou uit de armband van de rechterfoto komt of uit de tiara. Zou beiden kunnen denk ik. Ik laat het even in het midden of je gelijk hebt. :)

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 09 sep 2013 - 17:50

Ik heb de beelden naast elkaar gezet van de armbanden, de broche en de tiara en het lijkt me dat qua grootte de broche afkomstig is van de armband. Aan de diamanten kan je het helaas niet zien, want bij beide juwelen zijn het er 10 :)

afbeelding van Jojo

Jojo

woensdag 18 sep 2013 - 00:56

Het is het middendeel van de diadeem.
Kan ook als colliersluiting worden gebruikt.

afbeelding van Elsfiederels

Elsfiederels

maandag 09 sep 2013 - 17:24

Echt smullen dit, saffieren zijn zo mooi en echt koninklijk! Vooral bij koningin-moeder (ik kan maar niet wennen aan prinses) Beatrix. Het geeft echt allure, heel chic. Drank je voor de leuke blog op deze grijze maandag!

afbeelding van karpathos

karpathos

maandag 09 sep 2013 - 17:40

Josine wat heb je van de saffieren een adembenemend log gemaakt. Het is om van te smullen!

afbeelding van sjanine

sjanine

maandag 09 sep 2013 - 17:45

MOOI!! Die vind ik toch echt de mooiste collectie wat ik tot nu toe gezien hebt van de Oranjes!!
Volgens mij heb je gigantisch veel werk gehad aan dit overzicht!!

afbeelding van Annelie

Annelie

maandag 09 sep 2013 - 18:29

Wat een werk heb je ervan gemaakt, Josine! Ik vind het zo leuk dat je dit doet! Ik ben echt dol op die juwelen van de Oranjes, en ben altijd helemaal blij als jij zo'n prachtige juwelenblog op je site zet! Ik hoop dat je dit nog vaker gaat doen.

afbeelding van Germaine

Germaine

maandag 09 sep 2013 - 18:51

Jeetje, hoeveel juwelen kan een mens bezitten? Dat moet toch echt vele en vele miljoenen waard zijn. Ik vind helaas de kern, de grote saffier met enkele diamanten, van het inhuldigingsdiadeem afbreuk doen aan het patroon en daarmee het geheel. Het is alsof de ontwerper heeft gedacht: "Oh ja, die hebben we ook nog liggen en die moeten we er ook nog maar even bij opdoen". De combinatie van saffieren juwelen die Maxima bij de japon van Carolina Herrera droeg, vind ik eigenlijk het mooist. Overigens is de boven afgebeelde foto van prinses Juliana de enige foto van haar, waarbij ik denk: "You go, girl"!!!

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

maandag 09 sep 2013 - 20:18

Dit is wat je noemt met recht een collectie kroonjuwelen. Dit kun je alleen maar mooi vinden. Het geeft glamour aan iedere prinses. Blauw is niet mijn favoriete kleur voor Maxima, maar het plaatje met de inhuldiging was echt super. Prinses Beatrix staan deze safieren echt geweldig.
Mooi blog, wat leuk dat je er zoveel werk van gemaakt hebt Josine.

afbeelding van Julia

Julia

maandag 09 sep 2013 - 19:59

Wat een uitgebreide blog, zeg! Gaaf om te lezen.
De blauwe steen is erg mooi en past perfect bij onze koningin en de prinsessen.

afbeelding van MirjamV

MirjamV

maandag 09 sep 2013 - 20:43

Prachtig die saffieren!
Wat een super overzicht, daar zal veel tijd in zitten.

afbeelding van Manon74

Manon74

maandag 09 sep 2013 - 20:59

Wel jammer dat het niet helemaal duidelijk is wat er nu met de set, die Wilhelmina kreeg voor haar huwelijk in 1901 van de Nederlandse bevolking, gebeurd is. Dat was toch wel een vrij groot collier en tiara.
Sowieso jammer dat de stichting die de juwelen beheert niet eens een keer een uitgebreid overzicht geeft van wat er is en de historie erbij vermeld. Ben ook erg benieuwd naar de Stuart diamant/set; bestaat die nog?

afbeelding van Maxima

Maxima

maandag 09 sep 2013 - 22:12

Ja, die bestaat nog.

afbeelding van Elly

Elly

maandag 09 sep 2013 - 23:24

Wat een prachtig overzicht. Ik was op een ander blogje verrast dat een diadeem, die zo duur is, slordig met haarspeldjes was vast gezet. Dat bevreemdde me. Fantastische foto van Juliana, zo mooi.

afbeelding van Willem van Duin.

Willem van Duin.

maandag 09 sep 2013 - 23:25

Dit is in één woord geweldig,en hier past dan ook maar één woord bij nl oogverblindend. Ik denk dat vele vorstenhuizen jalours zullen zijn op deze schitterende collectie. En Manon74 als je goed gelezen hebt dan kun je zien dat na het overlijden van Wilhelmina in 1962 de set in stukken is gemaakt en dat alle vier de kleindochters van Wilhelmina eendeel van de set kregen. Kijk hierboven maar want daar staat het bij de set en de foto van Wilhelmina.

afbeelding van Manon74

Manon74

dinsdag 10 sep 2013 - 09:25

@Willem, dat heb ik gelezen maar de set was zo groot dat als er enkel oorbellen van zijn gemaakt voor de 4 kleindochters er toch nog stenen/delen over zijn geweest. Dus hoe is dat dan verder verwerkt...

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

dinsdag 10 sep 2013 - 10:23

Het frame is gebruikt om de juwelier te betalen, waar de rest is gebleven is een mysterie :)

afbeelding van Magda

Magda

dinsdag 10 sep 2013 - 09:32

Geweldig Josine, wat een mooie foto's en een mooi overzicht. Eindelijk eens alles op een rij! Wat heeft de koninklijke familie een prachtige collectie. Deze vind ik persoonlijk de mooiste! Ik hoop dat Maxima ook nog eens het diadeem gaat dragen in zijn oorspronkelijke vorm, zoals Beatrix het droeg op de foto naast Maxima. Alhoewel ik moet zeggen dat de vorm die gekozen voor de inhuldiging ook heel erg koninklijk is.Prachtig en idd :oogverblindend!

ps. Zijn er ook foto's van die beroemde Stuart-diamant? Ik lees er zoveel over, maar heb naar mijn weten nog nooit foto's hiervan gezien. Misschien heb je die Josine?

afbeelding van Christa

Christa

dinsdag 10 sep 2013 - 11:45

Fantastisch log Josine, mijn complimenten voor je speurwerk! Prachtige sieraden zijn het!
Persoonlijk geloof ik niet dat er diamanten uit de inhuldigings-tiara in Mabels diadeem verwerkt zijn. Het zou een beetje raar zijn geweest dat men 's nachts het diadeem voor de inhuldiging nog moest monteren, veel te stressvol!! Nee, die van Mabel, die ze regelmatig heeft gedragen, is gewoon haar diadeem. Zou me niets verbazen dat ze die van Beatrix heeft gekregen! Er zijn zoveel diamanten in deze familie dat ze echt niet continue de boel hoeven aan te passen!

afbeelding van Magda

Magda

dinsdag 10 sep 2013 - 19:26

Volgens mij blijven alle waardevolle diademen en andere sieraden in de stichting, die koningin Juliana in het leven heeft geroepen. Dit om te voorkomen dat alles uiteen valt. Nu blijft in ieder geval de collectie bijeen en mag men daar uit lenen voor bijzondere evenementen , zoals gala's en staatsbezoeken. Een goede beslissing vind ik.

afbeelding van renate

renate

dinsdag 10 sep 2013 - 12:00

de collectie is prachtig
het is alleen jammer dat ze nooit eens een tentoonstelling doen van deze prachige sieraden,.
zodat mensen ze kunnen bekijken.
is ook goed voor het toerisme aan te trekken.
ben zo vaak in london waar dit gewoon wordt gedaan opengesteld voor publiek.
ik vind dat het engelse koningshuis daar veel meer op inspeelt dan het nederlandse

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

dinsdag 10 sep 2013 - 12:28

Wie weet wat WA allemaal van plan is! Dat er een foto van het diadeem is vrijgegeven vind ik al een mooie vooruitgang :)

afbeelding van Els

Els

dinsdag 10 sep 2013 - 22:51

Zijn in de vakantie naar Idar-Oberstein geweest. Hier bewerken ze edelstenen en mineralen. Bij veel edelstenen in het museum had ik gelijk de gedachte: Oh, die heeft Maxima ook. Saffieren, granaten, robijnen.
Vooral de edelsteen CITRIEN die Maxima in haar verlovingsring heeft, is prachtig en de hare zeker qua kleur. die WA heeft toch een goede smaak, qua vrouw en haar juwelen.
Mocht ik ook maar de juwelen dragen die de koninklijk familie heeft. Een prachtige collectie, die dan ook nog regelmatig anders gedragen kan worden door diverse juwelen met elkaar te kunnen aanpassen en combineren.
Josine, het is genieten van dit soort prachtige blogs die je maakt. Mijn complimenten! Doe je dit allemaal belangeloos voor de fans van Maxima? Hoedje af !!

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

woensdag 11 sep 2013 - 10:42

De steen is idd een oranje diamant, die uiterst zeldzaam is. Maar WA heeft inderdaad een schitterende juwelensmaak!

Mijn website is inderdaad gratis te bezoeken voor iedereen, maar ik heb wel wat inkomsten uit de advertenties. Niet genoeg, maar mijn droom is het schrijven van een boek en dan is deze website een uitstekend visitekaartje :)

afbeelding van Eleonore

Eleonore

woensdag 11 sep 2013 - 10:25

Hoi Els, Maxima heeft geen citrien in haar verlovingsring, maar een oranje diamant. En maar een kleintje vergeleken met wat hierboven allemaal is vertoond.

Josine, hoe weet met of iets in persoonlijk bezit is (van bijvoorbeeld prinses Beatrix) of in de centrale juwelenbox zit?

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

woensdag 11 sep 2013 - 10:41

Wanneer bijvoorbeeld blijkt dat Beatrix een geschenk heeft gekregen voor bv. haar 21ste verjaardag dan is het haar persoonlijke bezit :) Komt het uit de parures die al in bezit waren van de familie ten tijde dat Juliana de stichting op zette om de juwelen de beschermen en binnen de familie te houden, dan is het uit de centrale box. Maar soms is deze grens heel onduidelijk, zoals bijvoorbeeld bij de set met kunziet.

afbeelding van Elenore

Elenore

woensdag 11 sep 2013 - 12:14

Dank je, Josine. Misschien moet ik het anders vragen: hoe weet jij als je een juweel ziet (bijvoorbeeld bij Beatrix of Maxima) of het in de persoonlijke sfeer thuishoort of in de centrale kist? Of is het een weten en soms gissen?

Oranje diamant op zich is niet zeldzaam en behoort toe aan de groep 'fancy diamonds', maar een puur oranje diamant weer wel omdat er vaak rode en gele diamant doorheen zit e.g. rood en geel maakt oranje. Ik vind persoonlijk de verlovingsring niet de mooiste. Beetje te Amerikaans. Wel lief, maar niet super.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

woensdag 11 sep 2013 - 13:26

Het is een weten en soms gissen :) Toen Máxima op de dag van haar veertigste verjaardag verscheen met een nieuwe armband met daarop de namen van haar dochters, haar man en zichzelf weet ik dat die voor haar persoonlijk is. Toen vervolgens een berichtje via de juwelier naar buiten kwam dat WA het juweel had besteld dan weet je hoe of wat :)

afbeelding van Madelene

Madelene

woensdag 11 sep 2013 - 13:07

Beste Josine,
misschien een hele aparte vraag. maar als ik een broche draag op mijn kleding, blijven er altijd lelijke gaten over.
Om maar de zwijgen van het feit dat grote broches slechts blijven zitten op dunnere stof.

Nu zie ik (bv) Maxima vaak grote (zware) broches dragen op lichte stoffen. Heb jij enige idee hoe zij zorgen dat de broches blijven zitten en dat de kleding niet beschadigd?

afbeelding van kate

kate

woensdag 11 sep 2013 - 13:57

Beste Madelene, ik doe zelf een klein lapje stof erachter ,aan de binnenkant van je blouse of jurk.
En opletten met kopen of de naald mooi glad puntje heeft.
Bij bijou brigitte koop je mooie ,voor een kleine prijs.
Daar heb ik nog nooit gaatjes mee gemaakt in mijn kleding.

afbeelding van Anoniem

Anoniem

woensdag 11 sep 2013 - 14:01

Oh ja ,ik zet ze ook weleens vast aan het bandje van mijn b-H of hemdje.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

woensdag 11 sep 2013 - 14:05

Dat lijkt mij ook de oplossing. Bij sommige broches maak ik gebruik van magneetjes, dat werkt ook prima :)

afbeelding van kate

kate

woensdag 11 sep 2013 - 14:09

Wow ,wat was Juliana een mooie vrouw zeg, kijk naar de foto met de strikbroche .
Wat een uitstraling , super .
En dan de japon ,echt klasse !!

P.s. ja ik draag zelf wel regelmatig een broche ,vind ik wel iets hebben en bij mij zit het meestal perfect aan een bandje van mijn ondergoed ,valt heel mooi .;)

afbeelding van Annelies

Annelies

woensdag 11 sep 2013 - 15:40

Schitterend!!! En wat heb je er een werk van gemaakt Josine!
de haakjes en oogjes aan dit soort sieraden vind ik een verhaal apart...Zeker bij de oorbellen die bewegen nogal heen en weer.
Het zouje maar gebeuren dat er een saffier, diamant of parel over de grond rolt. Het moet wel een ingenieus systeem zijn en 10x gecontroleerd worden lijkt me. Wie weet hoe dat zit?

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

woensdag 11 sep 2013 - 15:50

Het zit (volgens de juwelier die ik sprak) voornamelijk bevestigd met schroefjes. Bij de sieraden worden bijpassende schroevendraaiertjes geleverd.

afbeelding van Annelies

Annelies

woensdag 11 sep 2013 - 21:54

Mooi systeem, ook omdat je het zo voor iedere gelegenheid weer aan kunt passen.
Leuk werk ook...wil ik best wel eens bij helpen ;-)

Pagina's

© 2018 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?