Koningin Máxima draagt tijdens officiële verplichtingen het liefst hooggehakte pumps, maar af en toe duiken er ook laarzen op. In deze blog gaan we daarom kijken naar Máxima's bijzondere laarzencollectie. 

Laten we beginnen bij het begin. Het échte begin, want ik heb het natuurlijk niet over Máxima's geboortejaar of verlovingsjaar. Nee, het verhaal van chique dameslaarzen begint aan het begin van de twintigste eeuw. In deze tijd worden de rokken door de emancipatie steeds iets korter en passend bij het moderne modebeeld komen ook dameslaarzen als mode-item in beeld. Aan het hof moet men er in eerste instantie maar weinig van weten, want het zijn vooral de voorlopers die er op paraderen. 

In de jaren zestig zien we opnieuw laarzen op de catwalk. De jeugd is er dol op en al snel wordt de laars gezien als hét mode-item voor modegoeroe's en jonge meiden. In de jaren zeventig volgen ook de chique dames, waardoor de schoenverkoop in Amerika voor 20 procent bestaat uit laarzen. Aan het Nederlandse hof gaat de trend gelukkig niet onopgemerkt voorbij. Juliana combineert het schoenmodel met mantelpakjes tot de knie en Beatrix draagt bij haar hippe bontmantels meermaals een comfortabel paar met een lage hak. 

In de jaren tachtig en negentig verdwijnt de laars weer uit beeld aan het hof en ook Beatrix -inmiddels koningin- laat haar laarzen achterwege. Haar nieuwe stijl met chemisiers en mantels tot over de knie vraagt om een pump, waardoor het bijna lijkt alsof men aan het Nederlandse hof niets meer moet weten van de laars. Met dank aan de nieuwe generatie prinsessen komt daar aan het begin van de 21ste eeuw gelukkig al snel weer verandering in. Laurentien en Máxima vallen als een blok voor de hoge knielaarzen van Natan en schaffen ze in meerdere kleuren aan. Tot op de dag van vandaag duiken ze nog weleens op. Daarnaast zien we bij Máxima rond haar jaar 2009 ook meermaals hooggehakte laarzen met een gewaagde plateauzool. Het is mode, maar in Nederland moet men er toch wel aan wennen. Haar huidige laarzenkeuze, hooggehakt maar zonder plateauzool, sluit wellicht het beste aan bij de verwachtingen die heersen rondom haar uiterlijk. Eind goed, al goed. 

Drie keer een knielaars van Natan. Foto: PPE

Suède laarzen met biesjes van zwart leer à 910 euro. Ontwerper: Sergio Rossi, de vader van Gianvito Rossi. Voor wie deze naam niets zegt: Gianvito is momenteel Máxima's favoriete schoenontwerper. 

~~Advertentie~~


~~Advertentie ~~

Bij haar bruine robe manteau van modehuis Natan heeft Máxima twee paar laarzen gedragen. Links zien we cognackleurige exemplaren met een kleine plateauzool en rechts bruine laarzen met een gouden hak van Stella McCartney. 

Van keurig cognac gaan we door naar sexy zwart. Tijdens de uitreiking van de edisons wist Máxima vriend en vijand te verrassen met een leren jurk én leren laarzen met een dikke plateauzool. Het gewaagde schoeisel komt van -hoe kan het ook anders- Sergio Rossi. 

Dat Sergio Rossi van alle markten thuis is, kregen we te zien tijdens een bezoek aan Duitsland in 2017. Op de eerste dag droeg de koningin opvallend ingetogen laarzen van de Italiaanse ontwerper. 

In de sneeuw zijn hakken natuurlijk niet zo handig. Daarom droeg Máxima tijdens een fotosessie in Lech praktische stappers van een onbekend merk. 

Nummer 8: zwarte exemplaren met hoge hak, waarvan de ontwerper helaas nog onbekend is. 

Het zou zomaar kunnen zijn dat we hier dezelfde laarzen zien. Helaas ontbreekt beter beeld. 

Máxima zou Máxima niet zijn als ze ook niet wat kleur in haar laarzencollectie zou brengen. 

En last but not least: Beatrix met laarzen. 

Foto's Máxima met dank aan www.ppe-agency.com 
Foto Beatrix: Nationaal Archief 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

Reacties


afbeelding van Babs74

Babs74

woensdag 02 mei 2018 - 22:16

1b vind ik niet bijzonder. 4 ook niet, erg lelijke kleur bruin.... de rest mooi, maar hoef alles ook niet terug te zien.

afbeelding van Els

Els

woensdag 02 mei 2018 - 14:05

Nr 1 de over-the-knee laarzen in suede vind ik prachtig. Heb hier zelf te slanke benen voor, vallen zo van mijn benen af.
Laurentien had ook dergelijke laarzen in groen, bij een heel mooi pakje, bij de doop van een van haar kinderen. Die combi is mijn all time favourite, maar helaas draagt ze het pakje en of de laarzen nooit meer. Zonde, stond haar geweldig.
De overige laarzen van Maxima hebben niets bijzonders, zijn dezelfde als die iedereen in de schoenwinkel kan kopen. Zwart, bruin, cognac.....

afbeelding van Carolina

Carolina

woensdag 02 mei 2018 - 11:28

Knielaarzen en laarzen (schoenen ook) met plateauzolen vind ik lelijk. Ik hou er ook niet van als je een stuk been ziet als je laarzen draagt, dus er blijft weinig over, alleen broeken of midi-jurken. En ik hou van slank gesneden, aansluitende laarzen, gerommel bij de enkels vind ik ook lelijk.

afbeelding van Paula

Paula

woensdag 02 mei 2018 - 07:32

De enige die ik écht mooi vind zijn de suede knielaarzen van Nathan op de eerste foto's. Én gekleed, én sexy, ik hoop altijd dat ze ze weer draagt. Echt mijn favorieten. De andere laarzen kunnen mij niet bekoren, en zeker niet die met een andersgekleurde hak. Ze zijn me snel te grof en als ze beige en glanzend zijn, vind ik ze snel oubollig.

afbeelding van Trixedo

Trixedo

woensdag 02 mei 2018 - 11:58

Ja, Paula, ik ben het met je eens omtrent paar 1 ! Ze zijn inderdaad prachtig ! Precies zulke uiterst chique knielaarzen (ook van Natan overigens) droeg Mathilde heel vaak en in vele kleuren als kroonprinses, nu (jammer genoeg) maar zelden meer ! Laten de beide koninginnen ze toch maar opnieuw en méér dragen !

afbeelding van karpathos

karpathos

woensdag 02 mei 2018 - 06:05

Ook ik ga voor nr. 2.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

woensdag 02 mei 2018 - 02:49

Ik ga voor nr 2. Loopt lekker stevig en toch elegant.
Nr 6 ook mooi gewoon basic mooi.

afbeelding van Trixedo

Trixedo

dinsdag 01 mei 2018 - 23:58

Allereerst : ik vind het schitterend, maar ook nogal wiedes, dat de royals laarzen (incluis knielaarzen !) dragen en de mode daarin volgen ! Beatrix deed het al (mooie foto hier !), maar ook Silvia, Sonja en zelfs The Queen ! Nu vinden we ze bij alle jonge royals (behalve Máxima vooral nog Laurentien en, heel erg chic, Mathilde en haar schoonzusje Claire; ook Kate, Meghan en de zusjes York, en Charlène). En dat doet Máxima uitstekend, vind ik. Ik houd vooral erg veel van de bijzonder verfijnde laarzen 11, ook van 2 en 6; nr. 5 hebben velen heel gewaagd gevonden, maar op zich zijn ze prachtig !

afbeelding van Lina

Lina

woensdag 02 mei 2018 - 00:03

Het zijn niet de laarzen daar die gewaagd zijn, die zijn heel gewoon, het is het leren jurkje.

afbeelding van ElisabethLynsan

ElisabethLynsan

dinsdag 01 mei 2018 - 23:40

Weinig kleurrijk en laarzen maken Maxima lomp

afbeelding van Lina

Lina

woensdag 02 mei 2018 - 00:00

Josine, bij de laarzen waar je zegt “het zouden zomaar dezelfde laarzen kunnen zijn”, nee volgens mij niet.
Ik heb de foto heel sterk opgelicht en dan zie je dat ze de broek in de laarzen heeft en daardoor zie je dat de bovenkant van de laarzen recht is. Ook vallen ze net boven de enkels veel wijder dan die anderen.

afbeelding van Fina

Fina

dinsdag 01 mei 2018 - 23:24

1b vind ik juist prachtige laarzen, ook de kleur vind ik erg mooi. Helemaal het pakje wat ze draagt vind ik erg geslaagd (misschien was een andere kleur hoed beter geweest).
De blauwe laarzen van Sergio Rossie, geweldig vind ook de jurk die ze daar draagt erg fraai.
De cognac kleurige laarzen van Natan vind ik vele malen mooier dan die van Stella McCartney, ik hou niet zo van die kleur bruin.
De lever kleurige laarzen op foto 11 vind ik ook fantastisch. Bij mij is het ook wel bepalend waar ze de laarzen onder draagt of ik de laarzen mooi vind, kijk toch meer naar het totaalplaatje.

afbeelding van Prinsesrita

Prinsesrita

dinsdag 01 mei 2018 - 22:53

Hoge laarzen vind ik ordinair,vooral 1 en 1a.

afbeelding van Frederike

Frederike

woensdag 02 mei 2018 - 09:15

2 en 6: wat een beauties! Echt prachtig, maar Sergio Rossi is dan ook een échte schoenenontwerper. De Natan laarzen zakken allemaal af, te slap leer (allemaal suède/nubuck) misschien, of gewoon een slechte pasvorm? Ook houd ik zelf niet van plateauzolen onder laarzen. De laarzen van Stella McCartney vind ik ook mooi, want: bijzonder door de wijdere maar toch mooie schacht en de mooie vorm van de voet, oogt ook stevig en zakt niet af.
De laarzen van 10 en 11 zijn gedateerd, 11 knelt ook bovenaan, dat zit niet fijn en staat niet mooi. De rest is ‘gewoon’ en draagbaar, dat geldt ook voor de laarzen van prinses Beatrix.

afbeelding van Luisje61

Luisje61

dinsdag 01 mei 2018 - 20:39

Eigenlijk vind ik alle laarsen niet mooi, en het ergst die zwarte met dat leren jurkje. Nr. 5
Echt zoo fout

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

dinsdag 01 mei 2018 - 19:24

Wat mooi die laarzen. Van mij mag ze veel vaker voor laarzen kiezen. De suède knielaarzen van Natan zijn mijn favoriet. Maar ook de grijze laarzen van Sergio Rossi en de lichte leren laarzen die Máxima verleden week in Washington droeg vind ik geweldig!
De laarzen van Stella McCartney met gouden hak zijn echt de enige die ik nooooit meer hoop te zien.

afbeelding van Lina

Lina

dinsdag 01 mei 2018 - 17:59

Laarzen zijn niet uit de mode geweest in de jaren 80 en 90. Zijn in feite nooit meer uit de mode geweest.

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

dinsdag 01 mei 2018 - 18:35

Ik bedoelde uit de mode aan het hof. Ik heb de zin aangepast :)

afbeelding van Lina

Lina

dinsdag 01 mei 2018 - 18:42

Ohw Okee, dat had ik er niet uit begrepen, goed dat je dat heb aangepast :-)

afbeelding van Molly

Molly

dinsdag 01 mei 2018 - 15:13

Mooie collectie laarzen. Hoop alleen dat ze de laarzen van 1b niet meer draagt. Vind ze echt niet mooi.

afbeelding van Prinsesrita

Prinsesrita

dinsdag 01 mei 2018 - 16:22

Best mooie laarzen van 1b alleen niet onder die rok

afbeelding van Doro

Doro

dinsdag 01 mei 2018 - 16:56

Wie is LB?

afbeelding van Carmen

Carmen

dinsdag 01 mei 2018 - 18:14

Hahahaha Doro, wie is LB :D Raap me op :D

afbeelding van Prinsesrita

Prinsesrita

dinsdag 01 mei 2018 - 17:18

Cijfer. 1 nr B bovenaan dit blog de suede laarzen rechts

afbeelding van Doro

Doro

woensdag 02 mei 2018 - 08:23

Oooooooooooo, duh!!!! Dank

afbeelding van Suzanne

Suzanne

dinsdag 01 mei 2018 - 15:00

De zwarte laarzen droeg ze ook bij het bezoek aan vrienden van het Rijksmuseum.

© 2019 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?