„Koningin Maxima draagt het historische collier met grote parels uit het oorspronkelijk bezit van Amalia van Solms“, zo luidde het onderschrift van een genomen foto van onze Vorstin tijdens de officiële ontvangstplechtigheden voor het Argentijns presidentieel paar in Amsterdam, maart 2017. De journalist vermeldde er tevens nog bij dat de parels veelvuldig gedragen waren door onze voormalige vorstinnen… (Foto A) Het laatste concludeerde hij correct. Wat betreft de afkomst van het parelsnoer, had beter zijn focus kunnen richten op Prinses Beatrix tijdens het staatsbanket diezelfde avond; dan had hij met dit commentaar meer in de goede richting gezeten..

A: Máxima met het historische collier. B: Máxima met haar eigen collier van juwelier Steltman. 

Máxima droeg op deze bewuste dag een prachtig bekend parelcollier met grote parels,  maar met een ander historisch verleden dan dat de journalist het parelsnoer toegeschreven had.

In de koninklijke verzameling bevinden zich prachtige, uiterst kostbare, historische pareljuwelen, veelal verworven door vererving. De „Oranjeparels“ worden ze ook wel genoemd. Een klein (!) deel van deze parels komen daadwerkelijk uit het  voormalig bezit van Prinses Amalia van Solms (1602-1675). Maar geldt dit ook voor het historische parelcollier?

Op 4 april 1625 trad Amalia van Solms in het huwelijk met haar achterneef Prins Frederik Hendrik van Oranje. Onder het echtpaar nam het ceremonieel en uiterlijk vertoon aan het Haagse Hof aanzienlijk toe. Daartoe behoorde tevens het verzamelen van kunst en het het vergaren van kostbare juwelen. In 1635 werden er voor Amalia 20 zeer bijzondere, ronde zoetwaterparels (waarde: fl 30.000!) door haar echtgenoot aangekocht. Oorspronkelijk werden de parels door Amalia met een zijden, gestrikt lint om de hals gedragen, maar kort daarna werd het collier nog met 16 parels uitgebreid. Vol trots liet Amalia zich meerdere malen portretteren  met deze uiterst kostbare juwelen. Voor haar was het parelsnoer een lievelingssieraad en zij bepaalde dan ook (testamentair) dat het „juweel van grote waarde“ behouden moest blijven voor Het Huis. Via vererving kwam het collier bij Catharina van Anhalt-Dessau (de nog enig levende dochter van Amalia) terecht. Echter, er waren nog meer kapers op de kust… De Koning van Pruisen, Amalia’s kleinzoon, had de parels ook geclaimd. Er werd een compromis gesloten: Catharina mocht het collier gedurende haar leven dragen en zou deze, na haar overlijden, overdragen aan het Pruisische Koningshuis. En zo geschiede.

In 1809 werd een groot deel van de Pruisische kroonjuwelen verkocht om de oorlog tegen Frankrijk te kunnen bekostigen, maar de „Oranjeparels“ werden gespaard. Keizerin Augusta Victoria, echtgenote van de laatste Duitse Keizer Wilhelm II heeft de parels nog gedragen tijdens het verblijf op hun „asiel“ adres, Huis Doorn. Kort na de Eerste Wereldoorlog is het collier echter verkocht. Tot op heden is het onbekend wie de eigenaar werd. Uiteindelijk is Amalia’s testamentaire wens dus niet gerespecteerd…

Amalia met het 'verdwenen' parelcollier. 

Nu wetende dat het parelcollier van de Oranjes geen erfstuk van Amalia van Solms is, betekend dit nog niet dat deze niet uit een andere tak van het Oranjehuis kan komen… Want dat doet het wel degelijk. En daar zijn Amalia’s dochter en een hertog uit Braunschweig voor verantwoordelijk:

In 1646 huwt Prinses Louise Henriëtte van Oranje, de oudste dochter van Prinses Amalia, de keurvorst Frederik Willem van Brandenburg. Als huwelijksgeschenk ontvangt Louise van de Amsterdamse burgermeesters een parel collier bestaande uit 35 grote parels ter waarde van fl 24.000,-. Door vererving in directe lijn, kwam het dikke parelsnoer uiteindelijk terecht bij de Hertog Willem van Brunswijk (Braunschweig). Deze hertog werd door de Engelse Koning William IV naar voren geschoven als mogelijke huwelijkskandidaat voor de Württembergse Prinses Sophie…. Na een mislukte ontmoeting in Stuttgart, ontmoette de toekomstige Nederlandse Koningin de hertog voor de eerste keer in 1838 in Berlijn. Ondanks de zeer positieve indruk die Sophie had overgehouden aan de Hertog („Ik kan niet zeggen dat ik van hem hield, maar ik zou van hem hebben kunnen houden“) besliste het lot anders… Ze trouwde met, de door haar vader uitgezochte huwelijkskandidaat, de Prins van Oranje.  De hertog was ontroostbaar. Koningin Sophie heeft gedurende haar leven altijd contact gehouden met de Hertog. Zijn geschilderde portret hing tot haar dood in één van haar privé-vertrekken… Van Brunswijk, die uiteindelijk nooit huwde en kinderloos bleef, gaf Sophie kort voor zijn dood een bijzonder geschenk… Het parelsnoer uit 1646!. De „Oranje“parels vonden hierdoor weer een weg terug naar juwelenverzameling van de Oranje-Nassau’s. Dus dank zij een, in de liefde teleurgestelde, hertog, bezit het Huis van Oranje nog steeds één van de mooiste 17de-eeuwse parelcolliers ter wereld.

Wilhelmina met de parels van koningin Sophie

De pareljuwelen van Koningin Sophie zijn voor een groot gedeelte uiteindelijk terecht gekomen bij de jonge Koningin Wilhelmina. Afgezien van een schilderij, kon het het 17de-eeuwse parelcollier voor het eerst weer bewonderd worden op een officiële foto van Koningin Wilhelmina rond haar verlovingstijd (1900), waar de jonge Vorstin „behangen“ was met Sophie’s overige parels…  (zie foto boven)

Het parelsnoer is vervolgens altijd prominent in beeld gebleven. Koningin Juliana droeg het het collier regelmatig. Maar het was Beatrix die het parelcollier veelvuldig ging dragen tot op de dag van vandaag.Vele leden van het koningshuis hebben inmiddels het sieraad gedragen; Onder andere Prinses Margriet, Prinses Irene, en nu dus ook Koningin Máxima, zijn ermee gesignaleerd….

Juliana en Beatrix met het parelcollier van koningin Sophie 

Máxima bezit tevens een identiek parelcollier. Het juweel is van afstand nauwelijks te onderscheiden van het historische parelsnoer. Maar de geschiedenis van beide colliers is heel verschillend. Máxima’s eigen collier is namelijk een nieuw gekocht parelsnoer. Bij hofjuwelier Steltman in Den Haag zijn er rond het jaar 2002 twee snoeren gekocht van witte en grijze Tahitiparels , vermoedelijk van het merk Schoeffel. Bij de colliers zijn ook bijpassende oorhangers besteld, die onderling gecombineerd kunnen worden. Om onderscheid tussen de parelcolliers te kunnen vaststellen, moeten we naar de sluiting kijken:  Máxima’s sluiting bezit een met heel kleine diamanten gezette bol, ook wel pavé genoemd. De sluiting van het historische parelsnoer bestaat uit een grote ronde natuurparel (gezet in goud), geflankeerd door twee kleine ronde oude mijndiamanten en twee peervormig geslepen diamanten. (zie foto onder) Ook zijn de parels in tegenstelling tot het collier van Prinses Louise gelijk van kleur. Het zijn geen natuurlijke parels, maar gecultiveerde. Wat niet automatisch betekent dat laatstgenoemde goedkoper of van mindere kwaliteit zijn…..

Linksboven: Máxima's collier met pavé-sluiting. Onder en rechtsboven: het historische collier. 

Links: Máxima met het historische collier. Rechts:  Máxima met haar eigen collier.

Nog kort terugkomend op de journalist en zijn geschreven commentaar….. Als hij ’s avonds, tijdens het staatsbanket, goed had opgelet, dan had hij iets van Amalia van Solms’ erfstukken kunnen aanschouwen….  Onze voormalige koningin Beatrix droeg namelijk een diamanten diadeem met 7 druppelvormige parels, waarvan er minimaal 4 uit het bezit komen van…. juist ja! ;-)

Foto's met dank aan: 
Picturepress.nl 
Monarchypress.com 
Josée Zwaga 
GahetNa 
RVD/Max Koot

 

Noot van de redactie: Dit artikel is geschreven door Edwin: groot liefhebber van de juwelen van het huis van Oranje Nassau.
Dagelijks zoekt hij op het web naar informatie over de koninklijke juwelen.. Regelmatig zal Edwin  jullie in de toekomst bijpraten over de koninklijke juwelen via ModekoninginMáxima.

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

Reacties


afbeelding van The World of Royals

The World of Royals

maandag 29 mei 2017 - 10:29

Mooi artikel Edwin, dank je wel!

afbeelding van amaliaatje

amaliaatje

maandag 29 mei 2017 - 10:38

Bijzonder! Dank je wel Edwin!

afbeelding van Marga

Marga

maandag 29 mei 2017 - 11:32

Ik vind je blogs over de sieraden altijd erg interessant, Edwin. Dank.

afbeelding van jeanine68

jeanine68

maandag 29 mei 2017 - 12:00

Mooie blog!! Interessant!!

afbeelding van zara

zara

maandag 29 mei 2017 - 12:46

Wat een interessante geschiedenis! Ik wist ook helemaal niet dat parels zo 'oud' konden worden, ik had altijd het idee dat ze erg zacht zijn, en naar verloop van tijd gelig zouden worden. Maar deze parels zijn prachtig fris en wit gebleven!

afbeelding van Siobhan

Siobhan

maandag 29 mei 2017 - 14:41

Mooi die grote parels!
Ik dacht ook dat ze hun glans verliezen. Dus hoe kunnen zulke historische parels nog goed gedragen worden ?
Is dat een kwestie van onderhoud?

afbeelding van Edwin

Edwin

maandag 29 mei 2017 - 16:21

Parels kunnen eeuwenlang mooi blijven, mits met zorg gedragen en behandeld.

afbeelding van MrsDuck

MrsDuck

maandag 29 mei 2017 - 17:12

Mooi artikel! En mooie sieraden.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

maandag 29 mei 2017 - 19:45

Wat een mooi blog Edwin, wat heb jij een oog voor detail.
Mijn zou het niet zijn opgevallen dat het twee verschillende colliers zijn. Dank!

Josine komt er nog een blog over de speech van Máxima voor de OESO in Parijs verleden week?

afbeelding van jeannine

jeannine

woensdag 31 mei 2017 - 08:34

De halsuitsnijding bij foto A vind ik persoonlijk de mooiste voor Maxima het zal ook wel de kleur van de jurk zijn (zwart) zo vind ik haar beeldig .
Ik zag ze enkele jaren geleden toen ze uit Oostenrijk kwam om meter te zijn bij een doop ik denk in Noorwegen en toen droeg ze zwart met deze halslijn en dat is bij haar zeer mooi vind ik.

© 2018 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?